Zwangerschapsmassage

Gefeliciteerd met je zwangerschap!

Zwangerschap

Je kunt ervoor kiezen dat de vader ook bij de massage aanwezig is, hij kan dan wat technieken leren en zo kan hij zelf gedurende de zwangerschapsperiode regelmatig een ontspanningsmassage geven.

Geschiedenis van de zwangerschapsmassage

Tijdens de zwangerschap gebeurt er in een relatief korte periode veel in je lichaam. De hormonen veranderen je spieren en gewrichten, alles wordt losser en soepeler om ruimte voor het kind te maken en je op de bevalling voor te bereiden. De veranderingen zorgen er meestal voor dat je sneller moe bent. Soms krijg je last van lichamelijke klachten als pijn in je nek, rug en bekken. Je lichaam houdt vocht vast en het kan zijn dat je slecht slaapt. De zwangerschapsmassage helpt om deze klachten te verminderen.

Tijdens de zwangerschap zijn je gevoelens onrustig. Dat komt niet alleen door de extra hoeveelheid hormonen, maar ook door de vele veranderingen in je leven. Je kunt je onzeker en tegelijkertijd gelukkig voelen. Bijna elke vrouw maakt zich er zorgen over of de zwangerschap en de geboorte goed zullen verlopen. Zeker als je voor de eerste keer zwanger bent, kan je je onzeker voelen, je kunt je afvragen of de zwangerschapsklachten die je hebt wel normaal zijn of dat er meer aan de hand is.

De zwangerschapsmassage is een speciaal aangepaste massagetechniek, die vaak is gebaseerd op een nieuwe massagetechniek die Hydromed heet. Oorspronkelijk is de Hydromedmassage afkomstig uit Engeland, toen was het de bedoeling de druk op de gewrichten van de therapeut te verlichten. Al gauw bleek dat ook de patiënten veel baat hadden bij een massage op een warmwaterkussen of -matras.
Deze massage mag worden ondergaan vanaf de 14e week en uitsluitend indien er sprake is van een gezonde zwangerschap. Mocht je een medische klacht hebben, overleg dan eerst met je arts. Meld deze medische klachten vooraf.

Hoe ziet de behandeling van de zwangerschapsmassage eruit?

thTijdens de gehele behandeling lig je op je rug of zij op een zacht, glad warmwaterkussen. De warmte van zo’n kussen zorgt voor een extra diep ontspanningseffect. Je lichaam wordt geheel ondersteund, zoals in een waterbed, zodat je alleen de massage voelt en daardoor geen last van je buik hebt. De masseur masseert met geoliede handen en onderarmen.
De volgende gebieden zullen een ontspannende massage krijgen; voeten, benen, armen, handen, romp, hals en schouders. Niet alleen jij maar ook je baby wordt heel rustig van de zachte aangename bewegingen. De behandeling zorgt er ook voor dat je even stil staat bij alle veranderingen in je lichaam, hierdoor word je je bewuster van de baby in je buik.

Wat is het effect van de zwangerschapsmassage

  • De zwangerschapsmassage werkt ontspannend, versoepelt je spieren en stimuleert de bloedcirculatie van jou en je kind;
  • Het zorgt ervoor dat je ademhaling dieper wordt en je hoofd even helemaal tot rust komt;
  • In de eerste drie maanden zorgt de massage ervoor dat je je weer fitter voelt, verder verlicht het je eventuele hoofdpijn en/of misselijkheid;
  • Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kun je rugklachten en beenkrampen krijgen. Massage verlicht de klachten en je zal je beter in je vel voelen;
  • De laatste periode past het lichaam zich in een korte tijd aan op de snel groeiende baby. Dit merk je vaak aan bekken-, rug-, nek- en schouder problemen. Verder merk je dat je lichaam vocht vast houdt en dat je slecht slaapt. Zwangerschapsmassage kan je makkelijker door deze periode heen helpen.

Er wordt bij de zwangerschapsmassage gebruik gemaakt van massage-olie, meestal op basis van Amandel en Jojoba, wat zorgt voor goede elasticiteit van de huid om zo het ontstaan van zwangerschap striemen te voorkomen.

Mocht u interesse hebben of meer informatie willen, dan kunt u altijd contact met Angie’s Body Care opnemen.